divendres, 8 de maig del 2009

Per molts anys, Pete!!



El passat 3 de maig Pete Seeger, cantautor universal, va fer 90 anys. La festa de l'aniversari va ser molt grossa.

Seeger ha dedicat la seua vida a l'activisme polític, a la lluita per les llibertats i els drets civils, al suport a les Brigades Internacionals, a la lluita contra les guerres -Vietnam i Iraq-, al compromís social i a qualsevol causa que tinga com a finalitat construir un món millor. Durant la cacera del bruixes als USA va ser perseguit per estar afiliat al partit comunista. Les seues idees i el seu coratge s'han mantingut ferms al llarg de tots aquests anys. Continua cantant. Continua lluitant activament, ara en l'ecologisme dins del projecte Clearwater.

 Pete Seeger i Bruce Springsteen en un homenatge a Woody Guthrie, 1996

Les seues cançons adaptades al català van arribar a l'Agrupament Escolta de Borriana, aleshores Grupo Scout Don Bosco, de la mà de Xesco Boix  i el Grup de Folk.

Des de l'himne pacifista Què se n'ha fet d'aquelles flors (Where Have All the Flowers Gone ), passant per les cançons per als més menuts , fins a la reivindicació de Tots junts vencerem (We Shall Overcome ), la seua música servia per a unir els membres de l'Agrupament i per recordar els valors pels quals es lluitava. "Escoltisme en llibertat", es deia aleshores. Amb Pete, per la llibertat.


 
Banjo de Pete Seeger


En els anys 80, algunes forces vives de Borriana titllaven l'Agrupament de 'catalanista', i a alguns dels seus membres fins i tot de 'rojos perillosos'. El motiu, parlar i escriure en valencià i 'fer país'. Una combinació massa explosiva potser per a l'ajuntament postfranquista d'aleshores, del qual els scouts només van aconseguir un local en ruïnes que van haver d'abandonar al cap de pocs anys.



Per sort per a tots, Pete Seeger continua en la lluita. I l'AEB també, tot i que sembla que prompte es tornaran a quedar al carrer.

Per molts anys, Pete!

Pete i el seu nét Tao Seeger, Viva la Quince Brigada, homenatge a Raimon, BCN 1993


This Land is Your Land (Woody Guthrie)
NYC 03/05/209