dimecres, 8 d’abril del 2009

Documental sobre la presó de la Mercé


Un grup d'estudiantes de comunicació audiovisual de la Universitat de Castelló, Esther Muñoz, Raquel Casas, Mar Martínez, Isabel Calpe i Aina Monferrer, reunides en la productora Ultimhora Produccions, acaben de rodar un curt documental sobre la presó de la Mercé. En el curt s'ha reconstruït el camí que feien els presos des de la Mercé fins a la caixa rural, al Pla, on es feien els judicis.


 En el documental s'inclouen els testimonis de M. Carmen i Dorita Moliner, filles de Vicente Moliner Nadal, exalcalde de Borriana que va estar empresonat a la Mercé i després afusellat a la de Castelló; de Vicente Regal, el seu pare va estar condemnat a treballas forçats a Belchite, i un germà de sa mare va ser afusellat a la Mercé; i de Teresa Armengot, del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Castelló. Els actors són membres del Col·lectiu Escletxa i altres ciutadans voluntaris.


La setmana passada, el partit popular local va rebutjar la moció presentada pel psoe (i que tenia el suport dels altres grups polítics) que demanava la retirada de la medalla de la ciutat a Franco. Les excuses de la dreta van ser tan peregrines que no mereixen cap comentari. Atac d'amnèsia? Poca vergonya?. Ja s'ho faran.

Al carrer, les coses es veuen, i se senten, d'una altra manera.

Els hauran de convidar a veure el documental, potser els refresque la memòria.

Fotografies de Lucía Jorge